
Piernikowe święta od kuchni w ZSEU w Żychlinie
W Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie grudzień od lat ma wyjątkowy, świąteczny smak i zapach. Już od ponad 20 lat szkoła pielęgnuje tradycję organizowania Wojewódzkiego Konkursu na Najpiękniejszy Stół Świąteczny oraz szkolnego konkursu wypieków bożonarodzeniowych. Tegoroczna edycja ponownie przyciągnęła młodych pasjonatów sztuki kulinarnej i aranżacji z całej Wielkopolski.
Motywem przewodnim wojewódzkiego konkursu stołów były w tym roku „Piernikowe święta od kuchni”. Uczniowie zaprezentowali niezwykle dopracowane kompozycje, w których dominowały naturalne elementy – igliwie, świąteczne dodatki oraz misternie wykonane dekoracje z piernika. Stoły zachwycały estetyką, pomysłowością i dbałością o detale, przyciągając uwagę zarówno jurorów, jak i licznie zgromadzonej publiczności.
Oceny prac dokonało jury w składzie: Elżbieta Sztamblewska z Muzeum Okręgowego w Koninie, Sylwia Kudła ze Starostwa Powiatowego w Koninie, Monika Szymańska – przewodnicząca Rady Rodziców, Artur Chojnacki z firmy ProArti, pod przewodnictwem Moniki Niespodziańskiej, wicedyrektor ZSEU w Żychlinie.
Decyzją jury pierwsze miejsce zdobyły uczennice Zespołu Szkół Rolniczych w Grabonogu – Emilia Łabusińska i Julia Mazurkiewicz. Drugie miejsce zajęli Wiktoria Pańczyk i Michał Grzelewski z Zespołu Szkół Technicznych w Turku, natomiast trzecie miejsce przypadło reprezentantkom gospodarzy – Marynie Biernat i Natalii Jesiołowskiej. Wyróżnienie otrzymały Dagmara Łysikowska i Emilia Ganc również z Zespołu Szkół Rolniczych w Grabonogu.
Równolegle odbywał się szkolny konkurs wypieków pod hasłem „Słodkie z makiem i serem”, który zgromadził aż 17 młodych cukierników z Żychlina. Na konkursowych stołach królowały serniki, makowce i seromaki – pięknie udekorowane, aromatyczne i, co najważniejsze, wyśmienite w smaku.
Najlepsze wypieki wyłoniło jury złożone z nauczycieli szkół gastronomicznych z Żychlina, Kalisza, Turku, Sompolna, Grabonogu i Wrześni, pod przewodnictwem Doroty Kasprzyk. Pierwsze miejsce zdobyła Liliana Paruszewska za sernik ozdobiony żurawiną. Drugie miejsce zajęła Nikola Rożek za makowiec z sosem cytrynowym, a trzecie – Zofia Lewandowska za efektowne monoporcje z makiem. Wyróżnienie trafiło do Zuzanny Malczyk za sernik ciasteczkowy.
Świąteczna atmosfera panująca w murach ZSEU w Żychlinie po raz kolejny pokazała, że to miejsce pełne pasji, kreatywności i kulinarnych talentów. Konkursy stały się nie tylko okazją do rywalizacji, ale również inspirującym wstępem do przygotowań bożonarodzeniowych dla uczniów, nauczycieli i zaproszonych gości.
Wspaniałe nagrody dla uczestników ufundowali: Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Starostwo Powiatowe w Koninie oraz Rada Rodziców ZSEU w Żychlinie.


















































Opublikuj komentarz