
80 Kół Gospodyń Wiejskich zmieniło Tuliszków w Wigilijną stolicę tradycji i wyjątkowych przysmaków
Aromatyczne potrawy, wspaniała atmosfera oraz wspólne świętowanie były wizytówką Tuliszkowa podczas finału konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” połączonego z Jarmarkiem Bożonarodzeniowym, który odbył się w sobotę 13 grudnia. Aż 80 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski wzięło udział w rywalizacji na najlepszą potrawę słodką oraz wytrawną. Za najlepszą potrawę na słodko uznano „Wigilijną gruszkę z bakaliowym sercem” autorstwa KGW Dzióbin. Z kolei nagroda za najlepszą wytrawną potrawę powędrowała do KGW Wijewo za „Drapieżnego z krainy jezior”.
Samorząd Województwa Wielkopolskiego już po raz czwarty zorganizował konkurs „Wielkopolskie Smaki Wigilijne”, połączonego z Jarmarkiem Bożonarodzeniowym, który tym razem odbył się przy współpracy z Gminą Tuliszków. Samorząd Wojewódzki reprezentowali Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski i Radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego Anna Majda, natomiast Gminę Burmistrz Ewelina Piwońska- Kubiak. Wydarzenie zapewniło moc atrakcji dla wszystkich uczestników imprezy. Na wszystkich odwiedzających czekała zagroda z alpakami, warsztaty rękodzieła, a obecny św. Mikołaj zapraszał do robienia zdjęć w jego saniach. Na wydarzeniu nie zabrakło także stoisk z rękodziełem oraz możliwością degustacji potraw miejscowych wystawców. Organizatorzy zadbali także o występy lokalnych artystów i zespołów, którzy wykonali bogaty repertuar kolędowy. Gwiazdą wieczoru był występ Andrzeja Rybińskiego.
Finał konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” organizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i Gminę Tuliszków to inicjatywa promująca bogactwo kulinarne Regionu i kreatywność mieszkańców. W rywalizacji na najlepsze potrawy słodkie i słone udział wzięło prawie 80 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Zainteresowanie konkursem przez Koła i frekwencja odwiedzających wydarzenie pokazują, że takie wydarzenia to doskonała okazja do integracji i promocji lokalnego bogactwa kulinarnego. Bogaty program i różnorodność atrakcji sprawiają, że każdy z uczestników znalazł coś dla siebie. Warto podkreślić, że konkursy kulinarne to nie jedyne formy wsparcia i promocji KGW przez Zarząd Województwa. Już po raz drugi aż 525 Kół otrzymało wsparcie w ramach konkursu „Wielkopolska Wspiera Gospodynie Wiejskie” o łącznej puli wsparcia 3 mln zł. – mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
Zapowiedź tego co spotkamy na naszych Wigilijnych stołach przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich, które przybyły do Tuliszkowa z całego Województwa. Udział w rywalizacji wzięło blisko 80 KGW, które przygotowały tradycyjne potrawy konkursowe w oparciu o dawne receptury z wykorzystaniem lokalnych i naturalnych składników. Nie brakowało także nowych pomysłów na tradycyjne dania. Potrawy oceniane były w dwóch kategoriach – na potrawę wytrawną oraz na potrawę na słodko. Na najlepsze potrawy w obu kategoriach przewidziano atrakcyjne nagrody. Po dokonaniu oceny przez kapitułę konkursową i wytypowaniu zwycięskich dań laureaci I, II i III miejsc w obu kategoriach otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1500 zł – I miejsce, 1300 zł – II miejsce, 1000 zł – III miejsce, ponadto komisja przyznała po 15 wyróżnień razem z nagrodami finansowymi po 500 zł w obu kategoriach potraw dla uczestników konkursu. Warto dodać, że każde z Kół Gospodyń Wiejskich uczestniczące w konkursie otrzymało w ramach podziękowań specjalne naczynie do kiszenia kapusty.
Odbywające wydarzenie w Tuliszkowie pokazuje, że tego typu konkursy oraz spotkania mogą z sukcesem odbywać się nie tylko w dużych miastach, lokalne społeczności również licznie i aktywnie uczestniczą w takich wydarzeniach organizując wspaniałe i ciekawe wydarzenia, które promuje ich „małą ojczyznę” oraz zachęcają do odwiedzin w przyszłości. – mówi Radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego Anna Majda
W kategorii potrawy wytrawnej zwyciężył „Drapieżny z krainy jezior” przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Wijewo (gm. Wijewo, pow. wolsztyński), drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Malanowianki” w Malanowie (gm. Malanów, pow. turecki) za „Herlaniec faszerowany na perłowym runie w sosie grzybowym”, natomiast trzecie miejsce za „Wigilijny karp wędzony świątecznym aromatem w towarzystwie kapusty z fasolą i grzybami oraz tradycyjnego barszczu” przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich Niedźwiedź (gm. Ostrzeszów, pow. ostrzeszowski).
Społeczność Gminy Tuliszków aktywnie włączyła się w organizację Jarmarku Bożonarodzeniowego oraz finał Wigilijnego konkursu kulinarnego. Wydarzenie było okazją do pokazania bogactwa i talentu mieszkańców oraz dania impulsu do dalszych działań. Koła Gospodyń Wiejskich, które odwiedziły Naszą Gminę pokazały swoje lokalne specjały oraz mogły zainspirować się miejscowymi zwyczajami. Samorząd Województwa Wielkopolskiego organizując tego typu wydarzenia w różnych miejscach Wielkopolski wspiera rozwój i integrację lokalnych społeczności a zwłaszcza kobiet z obszarów wiejskich. – dodaje Burmistrz Tuliszkowa Ewelina Piwońska-Kubiak
Z kolei wśród potraw na słodko pierwsze miejsce zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich Dzióbin (gm. Kłodawa, pow. kolski) za „Wigilijną gruszką z bakaliowym sercem”, drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Żelazno (gm. Wyrzysk, pow. pilski) za „Sernik bożonarodzeniowy prababci Franciszki”, a trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Posada (gm. Kazimierz Biskupi, pow. koniński) za „Tradycyjny orzechowiec świąteczny”.











4 edycja konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” 13.12.12025 Tuliszków wyniki
Lista laureatów w poszczególnych kategoriach:
Potrawa wytrawna:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Wijewie potrawa „Drapieżny z krainy jezior” – nagroda finansowa w wysokości 1.500 zł,
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Malanowie Malano-Wianki potrawa „Cherlawiec faszerowany na perłowym runie w sosie grzybowym” – nagroda finansowa w wysokości 1.300 zł,
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Niedźwiedź potrawa „Wigilijny karp wędzony świątecznym aromatem w towarzystwie kapusty z fasolą i grzybami oraz tradycyjnego barszczu” nagroda finansowa w wysokości 1.000 zł,
Wyróżnienia (każde o wartości 500 zł):
1. Koło Gospodyń Wiejskich w Opatowie,
2. Koło Gospodyń Wiejskich Dzierżązna,
3. Stowarzyszenie „Rozwoju Koła Gospodyń Wiejskich i Sołectwa Tokary”,
4. Koło Gospodyń Wiejskich Kowale Księże,
5. Koło Gospodyń Wiejskich w Wiatrowie,
6. Koło Gospodyń Wiejskich Jaźwiny,
7. Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Liskowie,
8. Koło Gospodyń Wiejskich Sarbicko,
9. Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi – Cykorianki,
10. Koło Gospodyń Wiejskich „Pałacyk” w Ratajach,
11. Koło Gospodyń Wiejskich Piątek Wielki,
12. Koło Gospodyń Wiejskich w Potworowie „Potworowianki”,
13. Koło Gospodyń Wiejskich w Cekowie-Kolonii,
14. Koło Gospodyń Wiejskich w Hucie „HutaWianki”,
15. Koło Gospodyń Wiejskich Jabłonna.
Potrawa na słodko:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Dzióbinie „Kreatywne Dzióbinianki” potrawa „Wigilijna gruszka z bakaliowym sercem” – nagroda finansowa w wysokości 1.500 zł,
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Żelazno potrawa „Sernik Bożonarodzeniowy prababci Franciszki” – nagroda finansowa w wysokości 1.300 zł,
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Posadzie potrawa” Tradycyjny orzechowiec świąteczny” – nagroda finansowa w wysokości 1.000 zł,
Wyróżnienia (każde o wartości 500 zł):
1. Koło Gospodyń Wiejskich Dobrowianki w Dobrosołowie,
2. Koło Gospodyń Wiejskich Morawin,
3. Koło Gospodyń Wiejskich w Ewinowie,
4. Koło Gospodyń Wiejskich w Szalonce,
5. Koło Gospodyń Wiejskich w Smaszewie,
6. Koło Gospodyń Wiejskich w Anastazewie,
7. Koło Gospodyń Wiejskich Sołectwa Szetlew „Makowianki”,
8. Koło Gospodyń Wiejskich w Witnicy,
9. Koło Gospodyń Wiejskich w Tymieńcu,
10. Koło Gospodyń Wiejskich w Porwitach,
11. Koło Gospodyń Wiejskich Dębe-Szkurłaty „Swojskie babki”,
12. Stowarzyszeniu „Żuki dla przyszłości”,
13. Stowarzyszeniu Koło Gospodyń Wiejskich w Zarzewie,
14. Koło Gospodyń Wiejskich w Ogorzelczynie,
15. Koło Gospodyń Wiejskich w Biernatkach.






































Opublikuj komentarz