Jakub Jacolik z Żychlina walczy o przepustkę do Bocuse d’Or 2025!
Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie znów ma powody do dumy. Uczeń technikum żywienia, Jakub Jacolik, wziął udział w krajowych eliminacjach do Bocuse d’Or 2025 – najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie, który odbył się w czwartek w Krakowie. To wydarzenie, które gromadzi najlepszych szefów kuchni i wyłania reprezentantów Polski do europejskiej edycji kulinarnego „Pucharu Świata”.
Jakub wystąpił w drużynie szefa Łukasza Marcinowskiego – kucharza z ponad dwunastoletnim doświadczeniem, współwłaściciela firmy cateringowej Très Bien Event Food Catering. Dla młodego adepta sztuki kulinarnej z Żychlina to nie tylko ogromne wyróżnienie, ale też niezwykła szansa, by uczyć się od najlepszych i stanąć obok zawodników, których nazwiska pojawiają się w kulinarnych rankingach całego świata.
— Jesteśmy niezmiernie dumni z Jakuba – napisali nauczyciele i dyrekcja szkoły w mediach społecznościowych. I trudno się dziwić – jego droga do krakowskich eliminacji to efekt lat pracy, konsekwencji i pasji, które już wcześniej przynosiły spektakularne efekty.
Od Żychlina po kulinarną elitę
Redakcja e-Konin.pl już kilkukrotnie pisała o sukcesach Jakuba Jacolika. W czerwcu tego roku informowaliśmy o jego znakomitym wyniku w Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere – prestiżowym programie edukacyjnym, do którego trafia zaledwie 24 uczniów z całej Polski. Jakub ukończył Akademię z II wyróżnieniem, plasując się w ścisłej trójce najlepszych młodych kucharzy w kraju.
Jeszcze wcześniej – w kwietniu – reprezentował szkołę w konkursie Chef en Or, gdzie został wyróżniony jako najlepszy technicznie zawodnik, a jego danie z kaczki, buraka i octu balsamicznego zebrało znakomite recenzje jurorów. We wrześniu z kolei można go było zobaczyć podczas Coca-Cola Warsaw Cookout – prestiżowego wydarzenia, w którym uczestniczyli szefowie kuchni z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin z całego świata.
To wszystko pokazuje, że Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie staje się prawdziwą kuźnią kulinarnych talentów. W ostatnich latach uczniowie tej szkoły nie tylko odnoszą sukcesy w ogólnopolskich konkursach, ale także zdobywają doświadczenia u boku mistrzów, które procentują na każdym etapie ich rozwoju.
Prestiż, pasja i przyszłość
Bocuse d’Or to marzenie niemal każdego kucharza. Konkurs, nazwany na cześć legendarnego francuskiego szefa Paula Bocuse’a, jest uważany za kulinarny odpowiednik igrzysk olimpijskich. Zwycięzcy krajowych eliminacji reprezentują swój kraj w europejskim finale, a stamtąd najlepsi trafiają na światowy finał w Lyonie.
Udział Jakuba Jacolika w tym wydarzeniu to potwierdzenie, że młody kucharz z Żychlina wchodzi w szeregi najbardziej obiecujących talentów w Polsce. To także ogromna promocja dla regionu konińskiego, który coraz częściej pojawia się na kulinarnej mapie kraju dzięki ambitnym i utalentowanym uczniom ZSEU.
Niech ten sukces będzie inspiracją dla innych – zarówno młodych ludzi marzących o pracy w gastronomii, jak i nauczycieli, którzy każdego dnia pomagają im rozwijać skrzydła.
















Opublikuj komentarz