Minister Stefan Krajewski nagrodził najlepsze smaki regionów podczas targów w Poznaniu
W Poznaniu odbył się XXIV finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To wydarzenie, które od ponad dwóch dekad promuje bogactwo polskiej tradycji kulinarnej i wyróżnia producentów lokalnych specjałów.
Podczas gali wręczono prestiżowe statuetki „Perła” oraz wyróżnienia „Klucz do Polskiej Spiżarni”. W uroczystości uczestniczył minister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski, który nie tylko gratulował nagrodzonym, ale sam został uhonorowany – na wniosek Marszałka Województwa Wielkopolskiego otrzymał symboliczny „Klucz do Polskiej Spiżarni”.
– To piękne święto produktu lokalnego i regionalnego. Dziękuję wszystkim producentom i przetwórcom, którzy swoją pracą budują siłę polskiej żywności – podkreślił minister.
Szef resortu przypomniał, że sektor rolno-spożywczy odpowiada już za ponad 15 proc. polskiego eksportu, co w 2024 roku przełożyło się na wartość 231 miliardów złotych. Jednocześnie zaznaczył, że równie istotne jest wzmacnianie lokalnych rynków i wspieranie krótkich łańcuchów dostaw.
Minister Krajewski zachęcał także do patriotyzmu konsumenckiego i świadomych zakupów:
– Kupując produkty lokalne czy oznaczone znakiem „Produkt polski”, wspieramy naszych rolników i tradycje kulinarne. To nasza chluba i ogromny potencjał.
W ramach targów „Smaki Regionów” można było spróbować i kupić produkty z unijnymi oznaczeniami jakości, m.in. oscypka, sera korycińskiego, śliwki szydłowskiej czy wielkopolskiego sera smażonego. Towarzyszyły im warsztaty, pokazy kulinarne i animacje dla dzieci.





Opublikuj komentarz