Ponad 42 tys. zł dla Kół Gospodyń i OSP z powiatu konińskiego. Będą mobilne kuchnie warsztatowe
Cztery organizacje z powiatu konińskiego otrzymały dofinansowanie w ramach konkursu „Małe Mobilne Kuchnie Warsztatowe”. Dzięki środkom z budżetu Województwa Wielkopolskiego lokalne Koła Gospodyń Wiejskich i jednostki OSP będą mogły prowadzić warsztaty kulinarne oraz edukować mieszkańców w zakresie niemarnowania żywności.
Umowy z beneficjentami podpisał Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski podczas spotkania w Gminnym Ośrodku Kultury w Tuliszkowie 3 czerwca. W sumie w powiecie konińskim rozdysponowano 42 720 zł.
Największe wsparcie – w wysokości 14 880 zł – trafiło do Ochotniczej Straży Pożarnej w Glinach. Z kolei 10 080 zł otrzymała OSP w Liścu Wielkim. Wśród beneficjentów znalazły się także dwa Koła Gospodyń Wiejskich: „Maślane Babeczki” z Maślaków (9 600 zł) oraz KGW w Grochowach (8 160 zł).
– Wsparcie w ramach konkursu „Mała Mobilna Kuchnia Warsztatowa” to możliwość rozwoju działalności organizacji oraz zwrócenie szczególnej uwagi mieszkańców terenów wiejskich na problem marnowania żywności. Cieszy zainteresowanie społeczeństwa tym problemem i aktywne uczestnictwa i wnioskowanie o wsparcie na zakup takiej instalacji. Warto podkreślić, że mobilne kuchnie znajdują szerokie zastosowanie podczas warsztatów, pokazów gotowania oraz miejscowych wydarzeń podczas, których lokalne społeczności mogą zyskać nową praktyczną wiedzę z zakresu racjonalnego gospodarowania żywnością – podkreślił wicemarszałek Krzysztof Grabowski.
Konkurs był skierowany przede wszystkim do Kół Gospodyń Wiejskich i organizacji zajmujących się dystrybucją pomocy żywnościowej. Jego celem jest wspieranie działań edukacyjnych oraz wyposażenie organizacji w sprzęt, który pomoże w organizacji pokazów gotowania i warsztatów, również w plenerze.
– Dofinansowanie umożliwi zakup niezbędnego sprzętu do prowadzenia zadań edukacyjnych i pokazów z zakresu ograniczenia marnowania żywności w Regionie – zaznaczył Grabowski.
W ramach konkursu organizacje mogły uzyskać od 3 do 15 tys. zł. Mobilne kuchnie muszą spełniać normy sanitarne i być przystosowane do prowadzenia działań w terenie. Ich zadaniem będzie m.in. promowanie racjonalnego gospodarowania produktami spożywczymi i uczenie zaradności życiowej w zakresie żywienia.
Łącznie w tegorocznej edycji konkursu wsparcie pozyskało 80 organizacji z całej Wielkopolski. Samorząd Województwa przeznaczył na ten cel niemal 700 tys. zł. W naszym regionie – obejmującym powiaty koniński, turecki i słupecki – podpisano 12 umów na łączną kwotę 120 954 zł.








































Opublikuj komentarz