Ostatni dzwonek na decyzje przed żniwami. Kluczowa rola gleby i resztek pożniwnych

Ostatni dzwonek na decyzje przed żniwami. Kluczowa rola gleby i resztek pożniwnych

Już za miesiąc rozpoczną się żniwa, a to oznacza, że dla rolników nadchodzi ostatni moment na podjęcie decyzji dotyczących metody uprawy roli oraz zagospodarowania ścierniska. Niezależnie od wybranej technologii – tradycyjnej czy bezorkowej – jedno pozostaje pewne: kluczem do sukcesu w rolnictwie jest kondycja gleby i życie mikrobiologiczne, które się w niej toczy.

Mikroorganizmy – niewidzialni sojusznicy rolnika

Coraz więcej gospodarstw decyduje się na odejście od orki na rzecz uproszczonych lub całkowicie bezorkowych systemów uprawy. Te metody pomagają chronić strukturę gleby, zapobiegają erozji i zwiększają jej zdolności sorpcyjne. Jednak każda technologia ma swoje plusy i minusy – bezorkowa uprawa może np. utrudniać pobieranie wody i składników odżywczych przez rośliny, a także zwiększać presję chorób i szkodników.

Nie wolno zapominać, że życie mikroorganizmów glebowych odgrywa ogromną rolę w budowaniu żyzności. Ich obecność i aktywność wpływają nie tylko na rozkład resztek pożniwnych, ale również na tworzenie próchnicy i zasobność gleby w składniki pokarmowe. Dlatego tak ważne są odpowiednie warunki wodno-powietrzne oraz unikanie nadmiernego ugniatania gleby, które mogłoby zaburzyć procesy tlenowe.

Gleba po zimie w kiepskiej kondycji

Tegoroczna zima – ciepła i bezśnieżna – oraz przedłużająca się wiosenna susza, doprowadziły do bardzo niskiego poziomu wilgotności gleby w wielu regionach Polski. To z kolei ograniczyło liczebność pożytecznej mikroflory odpowiedzialnej za uwalnianie fosforu, mineralizację składników pokarmowych i poprawę struktury gleby. Gwałtowne, ulewne deszcze, które pojawiły się w maju, pogłębiły ten problem, powodując zaskorupienie gleby i wypłukiwanie wartościowych pierwiastków.

W tej sytuacji niezwykle istotne jest odpowiednie zarządzanie resztkami pożniwnymi. Pozostawienie ich na powierzchni pola bez wsparcia odpowiednich mikroorganizmów sprawi, że rozkład materii organicznej będzie bardzo powolny, a cenne składniki odżywcze zostaną zablokowane.

Czas na wsparcie biologiczne gleby

Rozwiązaniem są specjalistyczne preparaty mikrobiologiczne, które wspierają proces mineralizacji i poprawiają strukturę gleby. Jednym z takich produktów jest Bakto Kompleks – środek zawierający kolonie pożytecznych bakterii, które aktywnie przekształcają resztki pożniwne w próchnicę i łatwo przyswajalne składniki odżywcze. Preparat ten można stosować zarówno przed uprawą, jak i pogłównie – razem z innymi zabiegami agrotechnicznymi.

Już po pierwszym sezonie stosowania widać wyraźną poprawę – gleba staje się bardziej zasobna, lepiej zatrzymuje wodę i składniki pokarmowe, a młode rośliny rozwijają silniejszy system korzeniowy.

Inwestycja w przyszłość

Choć nie ma jednego idealnego systemu uprawy, to jedno jest pewne – bez żyznej gleby nie ma mowy o wysokich i zdrowych plonach. Dlatego rolnicy coraz częściej inwestują nie tylko w nowoczesne maszyny, ale też w rozwiązania biologiczne. Racjonalne zarządzanie zasobami gleby i ochrona mikroflory to dziś nie opcja, a konieczność.

Opracowano na bazie informacji WIR

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w naszej Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
Zgoda
Sprzeciw
Polityka Prywatności i plików Cookies
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Polityka prywatności, RODO i regulamin serwisu www.e-konin.pl 1. Informacje ogólne: Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych przekazanych przez Użytkowników w związku z korzystaniem przez nich z usług serwisu. 2. Administratorem danych osobowych zawartych w serwisie jest Theo Witold Michalak z siedzibą w Koninie 62-500, ul. Żwirki i Wigury 25A. Wydawcą portalu jest Witold Michalak. 3. W trosce o bezpieczeństwo, stale reagujemy na zgodność działania z odpowiednimi aktami prawnymi – ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktach wykonawczych i aktach prawa wspólnotowego. 4. Dane Osobowe przetwarzane są na podstawie zgody wyrażanej przez Użytkownika oraz w przypadkach, w których przepisy prawa upoważniają Administratora do przetwarzania danych osobowych na podstawie przepisów prawa lub w celu realizacji zawartej pomiędzy stronami umowy. 5. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób: poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje, poprzez gromadzenie plików “cookies” 6. Serwis zbiera informacje dobrowolnie podane przez Użytkownika. 7. Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki, jako pomoc przy wykrywaniu spamu. 8. Komentarze gości mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu. 9. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza np. w celu dokonania procesu obsługi kontaktu informacyjnego. 10. Dane osobowe pozostawione w serwisie nie zostaną sprzedane ani udostępnione osobom trzecim, zgodnie z przepisami Ustawy o ochronie danych osobowych. 11. Do danych zawartych w formularzu przysługuje wgląd osobie fizycznej, która je tam umieściła. Osoba ta ma również praw do modyfikacji i zaprzestania przetwarzania swoich danych w dowolnym momencie. 12. Zastrzegamy sobie prawo do zmiany w polityce ochrony prywatności serwisu, na które może wpłynąć rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój naszego serwisu internetowego. O wszelkich zmianach będziemy informować w sposób widoczny i zrozumiały. 13. W Serwisie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych. Takie strony internetowe działają niezależnie od Serwisu i nie są w żaden sposób nadzorowane przez serwis www.e-konin.pl. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi zalecamy się zapoznać. 14. Zakaz używania treści oraz materiałów wizualnych publikowanych na serwisie www.e-konin.pl bez zgody właściciela. W razie wątpliwości co któregokolwiek z zapisów niniejszej polityki prywatności jesteśmy do dyspozycji – nasze dane znaleźć można w zakładce – Kontakt. 15. Pliki cookies (ciasteczka) 15.1. Serwis korzysta z plików cookies – małych plików tekstowych wysyłanych do urządzenia końcowego użytkownika (komputera, smartfona itp.), które są zapisywane na jego urządzeniu podczas odwiedzania strony internetowej. 15.2. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    • dostosowania zawartości serwisu do preferencji użytkownika,
    • optymalizacji korzystania z serwisu (np. zapamiętywania ustawień użytkownika),
    • tworzenia anonimowych statystyk odwiedzin, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze strony,
    • utrzymania sesji użytkownika (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie ponownie wpisywać loginu i hasła.
15.3. W ramach serwisu stosowane są dwa rodzaje plików cookies:
    • sesyjne – tymczasowe pliki przechowywane na urządzeniu użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony lub wyłączenia przeglądarki,
    • stałe – przechowywane na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.
15.4. Pliki cookies mogą być również wykorzystywane przez współpracujących z serwisem partnerów (np. Google – w celu prowadzenia statystyk w ramach Google Analytics lub emisji reklam w ramach Google AdSense). 15.5. Użytkownik ma możliwość samodzielnego zarządzania plikami cookies. Przeglądarki internetowe domyślnie dopuszczają przechowywanie plików cookies na urządzeniu użytkownika, jednak ustawienia te mogą zostać zmienione. Użytkownik może w każdej chwili zablokować automatyczną obsługę cookies w ustawieniach swojej przeglądarki lub zażądać informacji o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Ograniczenie stosowania cookies może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne w serwisie. 15.6. Szczegółowe informacje na temat obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach używanej przeglądarki internetowej.
Save settings
Cookies settings