Rusza XXIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Rusza XXIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Samorząd Województwa Wielkopolskiego zaprasza do udziału w XXIV edycji wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To wyjątkowa okazja, by zaprezentować lokalne specjały i potrawy, które stanowią część kulinarnego dziedzictwa naszego regionu.

Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 14 czerwca 2025 roku w Kórniku, w ramach jubileuszowego XXX Kórnickiego Spotkania z Białą Damą.

Kto może wziąć udział?

Do udziału zaproszeni są producenci wyrobów regionalnych i tradycyjnych, a także przedstawiciele firm gastronomicznych, gospodarstw agroturystycznych oraz kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski.

Konkurs podzielony jest na dwie główne kategorie:

  • Najlepszy regionalny produkt żywnościowy
    Produkty oceniane będą w czterech grupach (z dziesięcioma podkategoriami), m.in. przetwory mięsne, miody, produkty zbożowe, napoje czy wyroby cukiernicze.
  • Najlepsza potrawa regionalna
    Rywalizować będą dwuosobowe zespoły, które w 40 minut przygotują zupę lub przystawkę oraz danie główne.

Dwa etapy rywalizacji

Pierwszy, regionalny etap konkursu odbywa się na terenie województwa wielkopolskiego. Najlepsze produkty i potrawy otrzymają nagrody i wyróżnienia ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego, a także nominacje do ogólnopolskiej nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy, który odbędzie się podczas targów „Smaki Regionów” – wtedy właśnie wręczone zostaną prestiżowe statuetki.

Jak się zgłosić?

Aby wziąć udział w konkursie, należy do 30 maja 2025 roku dostarczyć wypełnioną i podpisaną kartę zgłoszeniową (do pobrania ze strony organizatora).

Dokumenty można złożyć:

  • elektronicznie na adres: dr.sekretariat@umww.pl (z dopiskiem „konkurs NKD 2025”),
  • osobiście lub pocztą/kurierem na adres:
    Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego,
    Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
    al. Niepodległości 34, 61-714 Poznań
    (z dopiskiem na kopercie: „konkurs NKD 2025”),
  • przez ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP,
  • przez e-Doręczenia: AE:PL-11756-53956-CSIAT-18.

Szczegóły oraz karta zgłoszeniowa dostępne są na stronie:
👉 produktyregionalne.pl/nkd.html

Opublikuj komentarz