Rusza XXIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Samorząd Województwa Wielkopolskiego zaprasza do udziału w XXIV edycji wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To wyjątkowa okazja, by zaprezentować lokalne specjały i potrawy, które stanowią część kulinarnego dziedzictwa naszego regionu.
Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 14 czerwca 2025 roku w Kórniku, w ramach jubileuszowego XXX Kórnickiego Spotkania z Białą Damą.
Kto może wziąć udział?
Do udziału zaproszeni są producenci wyrobów regionalnych i tradycyjnych, a także przedstawiciele firm gastronomicznych, gospodarstw agroturystycznych oraz kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski.
Konkurs podzielony jest na dwie główne kategorie:
- Najlepszy regionalny produkt żywnościowy
Produkty oceniane będą w czterech grupach (z dziesięcioma podkategoriami), m.in. przetwory mięsne, miody, produkty zbożowe, napoje czy wyroby cukiernicze. - Najlepsza potrawa regionalna
Rywalizować będą dwuosobowe zespoły, które w 40 minut przygotują zupę lub przystawkę oraz danie główne.
Dwa etapy rywalizacji
Pierwszy, regionalny etap konkursu odbywa się na terenie województwa wielkopolskiego. Najlepsze produkty i potrawy otrzymają nagrody i wyróżnienia ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego, a także nominacje do ogólnopolskiej nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy, który odbędzie się podczas targów „Smaki Regionów” – wtedy właśnie wręczone zostaną prestiżowe statuetki.
Jak się zgłosić?
Aby wziąć udział w konkursie, należy do 30 maja 2025 roku dostarczyć wypełnioną i podpisaną kartę zgłoszeniową (do pobrania ze strony organizatora).
Dokumenty można złożyć:
- elektronicznie na adres: dr.sekretariat@umww.pl (z dopiskiem „konkurs NKD 2025”),
- osobiście lub pocztą/kurierem na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego,
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
al. Niepodległości 34, 61-714 Poznań (z dopiskiem na kopercie: „konkurs NKD 2025”), - przez ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP,
- przez e-Doręczenia: AE:PL-11756-53956-CSIAT-18.
Szczegóły oraz karta zgłoszeniowa dostępne są na stronie:
👉 produktyregionalne.pl/nkd.html
Opublikuj komentarz