Tradycja i Nowoczesność: Wyniki Wielkanocnych Konkursów w Żychlinie
9 kwietnia 2025 roku w Pałacu Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie odbyły się trzy wyjątkowe konkursy, które połączyły tradycję z nowoczesnością. Wydarzenie zgromadziło uczniów z powiatu konińskiego, którzy mieli okazję zaprezentować swoje talenty w tworzeniu pisanek oraz przygotowywaniu wielkanocnych wypieków.
W konkursie III Ogólnopolski konkurs artystyczny „Chopin w Żychlinie” w kategorii „Praca artystyczna” wyniki ułożyły się następująco:
- I miejsce ex aequo zdobyła Jagoda Maciejewska oraz Kinga Biernat,
- II miejsce zajeła Izabela Berent,
- Wyróżnienie trafiło do Gabrieli Galęba.
III ogólnopolski konkurs artystyczny „chopin w Żychlinie” kategoria „Wiersz”:
- I miejsce dla Dominika Bociana,
- II miejsce dla Mai Szewczyk,
- III miejsce dla Adama Kawyckego.
W konkursie „Na Najpiękniejszą Pisankę” wzięli udział uczniowie szkół podstawowych z Starego Miasta, Paprotni, Sławska i Konina. Zgłoszono 18 prac, które zachwyciły różnorodnością technik wykonania, z tradycyjnymi metodami, jak batik, na czele.
Wyniki w kategorii klas IV-VI:
- I miejsce zdobył Nikodem Kaźmierczak ze Szkoły Podstawowej w Starym Mieście,
- II miejsce przypadło Zofii Hryciuk z Paprotni,
- III miejsce dla Franciszka Mizgalski z Sławska.
- Wyróżnienie w tej kategorii otrzymała Sylwia Malesza z Konina.
W kategorii klas VII-VIII:
- I miejsce zajął Weronika Masłowska z Żychlina,
- II Łucja Szymczak z Sławska,
- III Maja Janiak z Żychlina.
Kolejnym ważnym punktem wydarzenia był konkurs na najsmaczniejsze wielkanocne wypieki. Wśród 19 przygotowanych babek i mazurków zwyciężyła babki pistacjowa autorstwa Agnieszki Walińskiej. W kategorii mazurków również było sporo emocji, a na podium stanęła Julia Banasik, autorka mazurka cytrynowego. Drugie miejsca zajęli Tobiasz Kolasa i Daria Woźniak, natomiast wśród mazurków wyróżnieni zostali Zofia Marchwicka oraz Julia Grzelak.























Opublikuj komentarz