Tradycja i Nowoczesność: Wyniki Wielkanocnych Konkursów w Żychlinie

Tradycja i Nowoczesność: Wyniki Wielkanocnych Konkursów w Żychlinie

9 kwietnia 2025 roku w Pałacu Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie odbyły się trzy wyjątkowe konkursy, które połączyły tradycję z nowoczesnością. Wydarzenie zgromadziło uczniów z powiatu konińskiego, którzy mieli okazję zaprezentować swoje talenty w tworzeniu pisanek oraz przygotowywaniu wielkanocnych wypieków.

W konkursie III Ogólnopolski konkurs artystyczny „Chopin w Żychlinie” w kategorii „Praca artystyczna” wyniki ułożyły się następująco:

  • I miejsce ex aequo zdobyła Jagoda Maciejewska oraz Kinga Biernat,
  • II miejsce zajeła Izabela Berent,
  • Wyróżnienie trafiło do Gabrieli Galęba.

III ogólnopolski konkurs artystyczny „chopin w Żychlinie” kategoria „Wiersz”:

  • I miejsce dla Dominika Bociana,
  • II miejsce dla Mai Szewczyk,
  • III miejsce dla Adama Kawyckego.

W konkursie „Na Najpiękniejszą Pisankę” wzięli udział uczniowie szkół podstawowych z Starego Miasta, Paprotni, Sławska i Konina. Zgłoszono 18 prac, które zachwyciły różnorodnością technik wykonania, z tradycyjnymi metodami, jak batik, na czele.

Wyniki w kategorii klas IV-VI:

  • I miejsce zdobył Nikodem Kaźmierczak ze Szkoły Podstawowej w Starym Mieście,
  • II miejsce przypadło Zofii Hryciuk z Paprotni,
  • III miejsce dla Franciszka Mizgalski z Sławska.
  • Wyróżnienie w tej kategorii otrzymała Sylwia Malesza z Konina.

W kategorii klas VII-VIII:

  • I miejsce zajął Weronika Masłowska z Żychlina,
  • II Łucja Szymczak z Sławska,
  • III Maja Janiak z Żychlina.

Kolejnym ważnym punktem wydarzenia był konkurs na najsmaczniejsze wielkanocne wypieki. Wśród 19 przygotowanych babek i mazurków zwyciężyła babki pistacjowa autorstwa Agnieszki Walińskiej. W kategorii mazurków również było sporo emocji, a na podium stanęła Julia Banasik, autorka mazurka cytrynowego. Drugie miejsca zajęli Tobiasz Kolasa i Daria Woźniak, natomiast wśród mazurków wyróżnieni zostali Zofia Marchwicka oraz Julia Grzelak.

Opublikuj komentarz