Sukces uczniów z Żychlina w prestiżowym konkursie kulinarnym

Sukces uczniów z Żychlina w prestiżowym konkursie kulinarnym

Małgorzata Kubsik i Jakub Jacolik, uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, zostali finalistami prestiżowego konkursu Chef en Or, który odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie.

Konkursowe zmagania poprzedziły długie przygotowania, a efekty pracy młodych kucharzy można było podziwiać podczas wydarzenia. Zadaniem uczestników było stworzenie dania z obowiązkowym wykorzystaniem kaczki, buraka i octu balsamicznego. Dania oceniane były przez jury pod przewodnictwem uznanego chefa Bartosza Petera.

Małgorzata Kubsik zachwyciła jurorów inspirującą koncepcją i prezentacją bardzo zaawansowanego technicznie dania, co zapewniło jej czwarte miejsce w Polsce. Jakub Jacolik został wyróżniony jako najlepszy technicznie zawodnik i już za miesiąc weźmie udział w treningu i eliminacjach do Narodowej Reprezentacji Kucharzy.

Oboje finaliści otrzymali także bony zakupowe o wartości 500 zł do wykorzystania w Selgrosie.

Ten sukces to wynik ogromnej pasji, ciężkiej pracy i zaangażowania młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy uczą się w klasie czwartej technikum żywienia oraz są studentami Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Ich przygotowaniami kierowała Katarzyna Hryciuk.

Opublikuj komentarz