Projekt „Stawiam na Drób” w ZSEU w Żychlinie

Projekt „Stawiam na Drób” w ZSEU w Żychlinie

Projekt „Stawiam na Drób”, organizowany przez Związek Polskie Mięso i Akademię Kulinarną Marcina Budynka, to inicjatywa łącząca teorię z praktyką. Jego celem jest poszerzenie wiedzy uczniów szkół gastronomicznych na temat drobiu oraz rozwijanie ich umiejętności kulinarnych. Wśród zaproszonych placówek znalazł się Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.

W ramach projektu uczniowie uczestniczyli w dwóch etapach – wykładowym i praktycznym. Pierwsza część obejmowała spotkanie z dietetykiem oraz chefem kuchni Marcinem Budynkiem, podczas którego młodzież zdobywała wiedzę na temat walorów odżywczych drobiu, jego podziału i sposobów przygotowania.

Następnie przyszła pora na zajęcia praktyczne w szkolnym centrum gastronomicznym. Uczniowie pracowali w dwuosobowych zespołach, przygotowując potrawy z różnych gatunków drobiu. W programie znalazło się także niekonwencjonalne wykorzystanie podrobów. Warsztaty pod okiem doświadczonych kucharzy pozwoliły młodzieży na zdobycie cennych umiejętności kulinarnych.

Na zakończenie projektu uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające ich zaangażowanie i rozwój kompetencji zawodowych. Dodatkowo szkoła wzbogaciła się o nowoczesny sprzęt – frytkownicę beztłuszczową Air Fryer, która będzie wykorzystywana podczas zajęć gastronomicznych.

Warto dodać, że w projekcie uczestniczyli również nauczyciele z całej Polski. Wyjątkowym wyróżnieniem było zaproszenie do współpracy Katarzyny Hryciuk, nauczycielki z Żychlina, która wraz z Marcinem Budynkiem weźmie udział w nagraniu materiału filmowego do mediów społecznościowych.

Uczniowie ZSEU w Żychlinie mają możliwość rozwijania swoich pasji pod okiem najlepszych specjalistów, co z pewnością zaprocentuje w ich przyszłej karierze zawodowej.