KONKURS DLA KGW NA NAJLEPSZĄ POTRAWĘ Z JAJEM I PALMĘ WIELKANOCNĄ 🌾

KONKURS DLA KGW NA NAJLEPSZĄ POTRAWĘ Z JAJEM I PALMĘ WIELKANOCNĄ 🌾

Ogłoszona została druga edycja konkursu pn. „Konkurs z Jajem na Potrawę i Palmę Wielkanocną” organizowanego przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego. Konkurs nawiązuje do najważniejszych symboli świąt Wielkiej Nocy – jajka i palmy. Adresatami konkursu są Koła Gospodyń Wiejskich, dla których uczestnictwo jest okazją do zaczerpnięcia z dorobku pokoleń i zaprezentowania niezwykłych potraw i przepięknie wykonanych palm. Nabór zgłoszeń trwa do 10 marca, z kolei finał odbędzie się 22 marca w Pile.

Wielkanoc nosi wiele symboli kultywowanych w polskich domach od pokoleń. Do najbardziej rozpoznawalnych zaliczyć można palmy oraz jajka. Zarząd Województwa Wielkopolskiego organizując konkurs zachęca Koła Gospodyń Wiejskich do kultywowania tradycji związanych ze Świętami Wielkanocnymi, identyfikacji i promowania regionalnego dziedzictwa kulinarnego, w tym regionalnych produktów i potraw. Celem konkursu jest zachęcenie Kół Gospodyń Wiejskich do dalszej aktywności w zakresie pielęgnowania i popularyzowania tradycji związanych z Niedzielą Palmową oraz Wielkanocą, poszerzenie wiedzy na temat tradycyjnych technik wyrobu palm wielkanocnych oraz przekaz wartości i tradycji ludowej. Ponadto konkurs sprzyja popularyzacji lokalnych dań stanowiących dziedzictwo kulinarne Wielkopolski. Koła Gospodyń Wiejskich korzystając z lokalnych receptur i tradycji mogą zaprezentować przed szeroką publicznością swoje unikatowe i nigdzie niespotykane potrawy oraz wyjątkowe zdolności plastyczne przy wykonaniu Wielkanocnych palm.

Wielkanocny konkurs pn. „Konkurs z Jajem na Potrawę i Palmę Wielkanocną” organizowany przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego to okazja do kultywowania licznych tradycji związanych z okresem Wielkanocnym. Konkurs daje także możliwość integracji, wymiany pomysłów oraz inspiracji przez Koła Gospodyń Wiejskich by na naszych stołach przywrócić dawne zwyczaje i potrawy. Odbiorcami konkursu są Koła Gospodyń Wiejskich, które swoimi talentami zdobniczymi i kunsztem kulinarnym  zawsze pozytywnie zaskakują, nie mając sobie równych. Zgłoszenia konkursowe przyjmowane są do 10 marca przez Wielkopolskie Samorządowe Centrum Rozwoju Wsi w Sielinku. – mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski

Uczestnikami „Konkursu z Jajem na Potrawę i Palmę Wielkanocną” są Koła Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski. Konkurs zostanie przeprowadzony w trzech kategoriach: potrawa wytrawna, potrawa na słodko oraz palma wielkanocna. W ramach kategorii potraw poddane ocenie zostaną: sposób prezentacji potrawy, walory smakowe i zapachowe oraz związek potrawy z regionem i jego tradycjami. Z kolei w kategorii palm ocenione będą: jakość, estetyka wykonania, trwałość konstrukcji, kreatywność oraz związek z regionem i jego tradycją. Przy czym wysokość palmy wielkanocnej nie może być mniejsza niż 50 cm.

 Finał konkursu, który odbędzie się w sobotę 22 marca w Pile jest wspaniałą okazja do integracji lokalnej społeczności, która może poznać tradycje z innych stron Wielkopolski. Zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski w ramach licznych konkursów jest ogromne. Często blisko sto Kół uczestniczy w poszczególnych wydarzeniach organizowanych przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i dowodzi chęci promocji lokalnego folkloru, potrzeby wspólnego spędzenia wolnego czasu oraz rywalizacji. Na autorów najlepszych potraw wytrawnych, słodkich oraz palm wielkanocnych czekają atrakcyjne nagrody. Serdecznie zapraszam do udziału w tegorocznej edycji. – dodaje Wicemarszałek Krzysztof Grabowski

Każde Koło Gospodyń Wiejskich może zgłosić jedną palmę wielkanocną oraz/lub tylko jedną potrawę, tylko na jedną z dwóch kategorii. Przygotowane potrawy i palmy oceni powołana Komisja Konkursowa według ww. kryteriów. Kapituła konkursu wyłoni laureatów I, II i III miejsca oraz do 7 wyróżnionych uczestników w każdej z kategorii. Laureaci każdej kategorii otrzymają nagrody finansowe.

Nabór zgłoszeń do wzięcia udziału w konkursie trwa do 10 marca, natomiast finał odbędzie się 22 marca 2025 r., w Hali Sportowej przy ul. Wincentego Pola 11 w Pile (powiat pilski).

Szczegółowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie zamieszczonym na stronie Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu oraz Wielkopolskiego Samorządowego Centrum Rozwoju Wsi w Sielinku.

Szczegóły oraz regulamin dostępny na: https://www.umww.pl/konkurs-z-jajem-na-potrawe-i-palme-wielkanocna
___________________________________
Podoba Ci się co robimy? Możesz wrzucić nam na kawę pod tym linkiem 🔗https://suppi.pl/theo

2 comments

comments user
Anita

Fajnie by było, jakby później zostały podane przepisy na te pyszności co Koła Gospodyń przygotują.

comments user
Magdalena

Fajny pomysł.

Możliwość komentowania została wyłączona.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w naszej Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
Zgoda
Sprzeciw
Polityka Prywatności i plików Cookies
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Polityka prywatności, RODO i regulamin serwisu www.e-konin.pl 1. Informacje ogólne: Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych przekazanych przez Użytkowników w związku z korzystaniem przez nich z usług serwisu. 2. Administratorem danych osobowych zawartych w serwisie jest Theo Witold Michalak z siedzibą w Koninie 62-500, ul. Żwirki i Wigury 25A. Wydawcą portalu jest Witold Michalak. 3. W trosce o bezpieczeństwo, stale reagujemy na zgodność działania z odpowiednimi aktami prawnymi – ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktach wykonawczych i aktach prawa wspólnotowego. 4. Dane Osobowe przetwarzane są na podstawie zgody wyrażanej przez Użytkownika oraz w przypadkach, w których przepisy prawa upoważniają Administratora do przetwarzania danych osobowych na podstawie przepisów prawa lub w celu realizacji zawartej pomiędzy stronami umowy. 5. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób: poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje, poprzez gromadzenie plików “cookies” 6. Serwis zbiera informacje dobrowolnie podane przez Użytkownika. 7. Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki, jako pomoc przy wykrywaniu spamu. 8. Komentarze gości mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu. 9. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza np. w celu dokonania procesu obsługi kontaktu informacyjnego. 10. Dane osobowe pozostawione w serwisie nie zostaną sprzedane ani udostępnione osobom trzecim, zgodnie z przepisami Ustawy o ochronie danych osobowych. 11. Do danych zawartych w formularzu przysługuje wgląd osobie fizycznej, która je tam umieściła. Osoba ta ma również praw do modyfikacji i zaprzestania przetwarzania swoich danych w dowolnym momencie. 12. Zastrzegamy sobie prawo do zmiany w polityce ochrony prywatności serwisu, na które może wpłynąć rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój naszego serwisu internetowego. O wszelkich zmianach będziemy informować w sposób widoczny i zrozumiały. 13. W Serwisie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych. Takie strony internetowe działają niezależnie od Serwisu i nie są w żaden sposób nadzorowane przez serwis www.e-konin.pl. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi zalecamy się zapoznać. 14. Zakaz używania treści oraz materiałów wizualnych publikowanych na serwisie www.e-konin.pl bez zgody właściciela. W razie wątpliwości co któregokolwiek z zapisów niniejszej polityki prywatności jesteśmy do dyspozycji – nasze dane znaleźć można w zakładce – Kontakt. 15. Pliki cookies (ciasteczka) 15.1. Serwis korzysta z plików cookies – małych plików tekstowych wysyłanych do urządzenia końcowego użytkownika (komputera, smartfona itp.), które są zapisywane na jego urządzeniu podczas odwiedzania strony internetowej. 15.2. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    • dostosowania zawartości serwisu do preferencji użytkownika,
    • optymalizacji korzystania z serwisu (np. zapamiętywania ustawień użytkownika),
    • tworzenia anonimowych statystyk odwiedzin, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze strony,
    • utrzymania sesji użytkownika (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie ponownie wpisywać loginu i hasła.
15.3. W ramach serwisu stosowane są dwa rodzaje plików cookies:
    • sesyjne – tymczasowe pliki przechowywane na urządzeniu użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony lub wyłączenia przeglądarki,
    • stałe – przechowywane na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.
15.4. Pliki cookies mogą być również wykorzystywane przez współpracujących z serwisem partnerów (np. Google – w celu prowadzenia statystyk w ramach Google Analytics lub emisji reklam w ramach Google AdSense). 15.5. Użytkownik ma możliwość samodzielnego zarządzania plikami cookies. Przeglądarki internetowe domyślnie dopuszczają przechowywanie plików cookies na urządzeniu użytkownika, jednak ustawienia te mogą zostać zmienione. Użytkownik może w każdej chwili zablokować automatyczną obsługę cookies w ustawieniach swojej przeglądarki lub zażądać informacji o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Ograniczenie stosowania cookies może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne w serwisie. 15.6. Szczegółowe informacje na temat obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach używanej przeglądarki internetowej.
Save settings
Cookies settings