DALSZE ROZMOWY Z PRZEDSTAWICIELAMI PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ✅

DALSZE ROZMOWY Z PRZEDSTAWICIELAMI PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ✅

Sekretarz stanu Michał Kołodziejczak spotkał się w poniedziałek z przedstawicielami sektora produkcji trzody chlewnej. To kontynuacja rozmów, które odbyły się w piątek w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Rozmowy dotyczyły aktualnej sytuacji na rynku mięsa wieprzowego oraz działań podjętych w celu zminimalizowania ryzyka wystąpienia pryszczycy w Polsce. W rozmowach uczestniczył również główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Spotykamy się dzisiaj po raz kolejny, aby wspólnie rozmawiać o aktualnej sytuacji w sektorze i zastanowić się jakie kroki podjąć, aby zapewnić wsparcie producentom trzody chlewnej – powiedział wiceminister Michał Kołodziejczak.

Postulaty producentów trzody chlewnej

Obecni na spotkaniu hodowcy trzody chlewnej wyrazili swoje zaniepokojenie, związane z odbywającym się nadal transportem świń z Niemiec do Polski. Zaznaczyli również, że oczekują konkretnych deklaracji i konkretnych rozwiązań, które będą wspierać sektor produkcji trzody chlewnej.

Zapowiedzi działań resortu

Sekretarz stanu Michał Kołodziejczak zapowiedział, że zamierza skierować do Ministerstwa Finansów oraz Kancelarii Prezesa Rady Ministrów pisma, w których poinformuje o możliwych konsekwencjach finansowych wystąpienia pryszczycy na terenie Polski.

Musimy podejmować działania we współpracy z innymi resortami, ponieważ konsekwencje problemu, z którym się zmagamy, dotkną nie tylko sektor rolnictwa. Tym konsekwencjom chcemy zapobiegać, ale żeby robić to skutecznie musimy działać wspólnie – podkreślił wiceminister Kołodziejczak.

Podjęte działania

Główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski zaznaczył, że Komisja Europejska 13 stycznia 2025 r. wydała decyzję nakładającą na Niemcy restrykcje zapobiegające rozprzestrzenieniu się pryszczycy poza terytorium, na którym została stwierdzona – ta decyzja obowiązuje do 11 lutego 2025 r. Przypomniał również, jakie działania do tej pory wprowadziła Polska, aby zminimalizować zawleczenie wirusa pryszczycy na teren naszego kraju:

– wzmocnienie kontroli przesyłek zwierząt z Niemiec wjeżdżających na terytorium Polski. Od momentu wystąpienia choroby miały miejsce tylko trzy transporty zwierząt żywych do gospodarstw w Polsce i zostały objęte szczególną kontrolą;

– dezynfekcja pojazdów przewożących zwierzęta parzysto-kopytne na granicach z landem Brandenburgia, gdzie wystąpiło ognisko pryszczycy;

– dodatkowe środki kontroli, postawienie w stan gotowości służb weterynaryjnych na całym terytorium kraju, w szczególności w zakładach i gospodarstwach, do których importowane są zwierzęta lub wołowina, wieprzowina czy baranina;

– utworzenie dodatkowych kanałów komunikacji z branżą hodowlaną i mięsną do informowania o zagrożeniu i metodach ochrony przed wirusem;

– przegląd, uzupełnienie i aktualizacja procedur i narzędzi związanych z wczesnym wykrywaniem choroby.

Na zakończenie rozmów wiceminister Michał Kołodziejczak zapowiedział kolejne spotkania z przedstawicielami rynku mięsa wieprzowego.
___________________________________
Podoba Ci się co robimy? Możesz wrzucić nam na kawę pod tym linkiem 🔗https://buycoffee.to/theo

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w naszej Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
Zgoda
Sprzeciw
Polityka Prywatności i plików Cookies
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Polityka prywatności, RODO i regulamin serwisu www.e-konin.pl 1. Informacje ogólne: Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych przekazanych przez Użytkowników w związku z korzystaniem przez nich z usług serwisu. 2. Administratorem danych osobowych zawartych w serwisie jest Theo Witold Michalak z siedzibą w Koninie 62-500, ul. Żwirki i Wigury 25A. Wydawcą portalu jest Witold Michalak. 3. W trosce o bezpieczeństwo, stale reagujemy na zgodność działania z odpowiednimi aktami prawnymi – ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktach wykonawczych i aktach prawa wspólnotowego. 4. Dane Osobowe przetwarzane są na podstawie zgody wyrażanej przez Użytkownika oraz w przypadkach, w których przepisy prawa upoważniają Administratora do przetwarzania danych osobowych na podstawie przepisów prawa lub w celu realizacji zawartej pomiędzy stronami umowy. 5. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób: poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje, poprzez gromadzenie plików “cookies” 6. Serwis zbiera informacje dobrowolnie podane przez Użytkownika. 7. Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki, jako pomoc przy wykrywaniu spamu. 8. Komentarze gości mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu. 9. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza np. w celu dokonania procesu obsługi kontaktu informacyjnego. 10. Dane osobowe pozostawione w serwisie nie zostaną sprzedane ani udostępnione osobom trzecim, zgodnie z przepisami Ustawy o ochronie danych osobowych. 11. Do danych zawartych w formularzu przysługuje wgląd osobie fizycznej, która je tam umieściła. Osoba ta ma również praw do modyfikacji i zaprzestania przetwarzania swoich danych w dowolnym momencie. 12. Zastrzegamy sobie prawo do zmiany w polityce ochrony prywatności serwisu, na które może wpłynąć rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój naszego serwisu internetowego. O wszelkich zmianach będziemy informować w sposób widoczny i zrozumiały. 13. W Serwisie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych. Takie strony internetowe działają niezależnie od Serwisu i nie są w żaden sposób nadzorowane przez serwis www.e-konin.pl. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi zalecamy się zapoznać. 14. Zakaz używania treści oraz materiałów wizualnych publikowanych na serwisie www.e-konin.pl bez zgody właściciela. W razie wątpliwości co któregokolwiek z zapisów niniejszej polityki prywatności jesteśmy do dyspozycji – nasze dane znaleźć można w zakładce – Kontakt. 15. Pliki cookies (ciasteczka) 15.1. Serwis korzysta z plików cookies – małych plików tekstowych wysyłanych do urządzenia końcowego użytkownika (komputera, smartfona itp.), które są zapisywane na jego urządzeniu podczas odwiedzania strony internetowej. 15.2. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    • dostosowania zawartości serwisu do preferencji użytkownika,
    • optymalizacji korzystania z serwisu (np. zapamiętywania ustawień użytkownika),
    • tworzenia anonimowych statystyk odwiedzin, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze strony,
    • utrzymania sesji użytkownika (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie ponownie wpisywać loginu i hasła.
15.3. W ramach serwisu stosowane są dwa rodzaje plików cookies:
    • sesyjne – tymczasowe pliki przechowywane na urządzeniu użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony lub wyłączenia przeglądarki,
    • stałe – przechowywane na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.
15.4. Pliki cookies mogą być również wykorzystywane przez współpracujących z serwisem partnerów (np. Google – w celu prowadzenia statystyk w ramach Google Analytics lub emisji reklam w ramach Google AdSense). 15.5. Użytkownik ma możliwość samodzielnego zarządzania plikami cookies. Przeglądarki internetowe domyślnie dopuszczają przechowywanie plików cookies na urządzeniu użytkownika, jednak ustawienia te mogą zostać zmienione. Użytkownik może w każdej chwili zablokować automatyczną obsługę cookies w ustawieniach swojej przeglądarki lub zażądać informacji o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Ograniczenie stosowania cookies może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne w serwisie. 15.6. Szczegółowe informacje na temat obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach używanej przeglądarki internetowej.
Save settings
Cookies settings